Positief ouderschap

Positief ouderschap maakt opvoeden en gemakkelijker en leuker en dit voor zowel de ouders als de kinderen en werkt volgens de Triple P methode: Positive Parenting Program. Positief ouderschap leert je vaardigheden om de zelf bepaalde normen en waarden te bereiken. In feite leer je door het toepassen van eenvoudige principes je kind zich te gedragen zoals jij dat wilt.

Ouderschap

Gemakkelijker en leuker

Gemakkelijk en leuker, dat is wat positief ouderschap je moet bieden. Je leert beter te communiceren met je kind en probeert de relatie die je met je kind hebt te verbeteren. Zo leer je je zoon of dochter beter om te gaan met emoties en te luisteren naar wat je vraagt. Doel van dit alles is om je kind de kans te geven zich optimaal te kunnen ontwikkelen.

Ook goed voor de ouders

ook voor ouders is positief ouderschap iets goeds. Je voelt je als ouder meer zelfverzekerd en hebt minder last van stress. Ook zul je merken dat je minder vaak discussie met je partner hebt over opvoedingsvraagstukken. Gebleken is dat kinderen die in aanraking zijn geweest met positief ouderschap zich beter ontwikkelen. Ze volgen veel beter instructies op en is de kans op gedragsproblemen, zeker ook op latere leeftijd, kleiner.

Stimulerende omgeving

Positief ouderschap hanteert vijf basisprincipes. De eerste is om kinderen een veilige en stimulerende omgeving te bieden. Als kinderen zich prima vermaken en zich niet vervelen hebben minder kans om probleemgedrag te ontwikkelen. Bovendien: een veilig ingericht huis maakt dat je op voorhand al minder hoeft te verbieden. Tweede principe is dat kinderen beter leren als ze positieve ondersteuning krijgen. Een compliment motiveert om nog meer nieuwe dingen te leren en zich verder te ontwikkelen. Komt je kind naar je toe, stop dan waar je mee bezig bent en neem de tijd voor zoon of dochter.

Meer energie

Derde principe is het gebruik van discipline. Geef heldere instructies en reageer snel als een kind zich minder goed gedraagt. Maak ook altijd een aantal duidelijke regels. Vierde principe is om realistische verwachtingen te hebben. Niet ieder kind is gelijk, een kind hoeft niet altijd perfect te zijn. Fouten worden niet met opzet gemaakt. Wees dus altijd realistisch in he verwachtingen. Vijfde principe is dat je als ouders ook goed voor jezelf zorgt. Alles draait om de goede balans en dus neem je zeker ook de nodige tijd voor jezelf en ga je sporten en erop uit met vrienden. Ouders die lekker in hun vel zitten, hebben meer energie voor de kinderen.

Kijk voor meer informatie op www.openspirit.nl

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.